Mevsiminde toplanan taze dut meyveleri, özleri alındıktan sonra bir kısmı daha sonra kullanılmak üzere ayrılır. Özün büyük kısmı uygun ölçekte bir pişirme kazanına veya evde yapacaklar için tencereye alınır. İsteğe göre bir miktar bal ve şeker ilavesi de yapılabilir. Hazırlanan ve yerel adı şıra olan karışım kaynamaya bırakılır.
Kaynadıktan sonra kazanda bekletilen şıra, uygun sıcaklığa gelip ılıdıktan sonra bir miktar süt ve un ile karıştırılarak akışkan olacak şekilde bir bulamaç haline getirilir. Hazırlanan bulamaç kaynayan şıraya yavaş yavaş karıştırılarak dökülür ve kaynadıktan sonra pişirilmeye bırakılır.
Pişen karışımın adına Gümüşhane’nin yöresel dilinde herle denir. Hazırlanmış olan bu herle, pişirme kazanından alınır ve daha önceden hazırlanan hijeyenik pestil bezlerinin üzerine döküler. İsteğe göre düz(sade), ceviz veya fındık ilave edilerek, tahta kaşıklar veya krom malalar kullanılarak ince bir şekilde bezin üzerine iyice yayılır. Bez üzerine serilen pestil, özel eleklere alınarak kurutma serası veya kurutma fırınlarında bekletilerek 50-55°C’de kurumaya bırakılır. Pestiller kuruduktan sonra bezden ayırma işlemi yapılır. Ambalaj ölçülerine kesilir ve isteğe göre katlanarak ambalajlanır.